Az évek során rengeteg párral találkoztam, és beszélgettünk leendő esküvőjükről. Összegyűjtöttem pár kérdést, amit itt megválaszolok azokból, amelyek a leggyakrabban felmerülnek.

Mikor érdemes megkeresni az esküvői fotóst?

Természetesen minél előbb érdemes elkezdeni megkeresni a fotósotokat. Nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a fotós kiválasztását, hiszen egyes felkapott fotósoknak már 1-2 évre előre be van telve a naptára. Érdemes már akkor megkeresni, amikor már tudjátok az esküvő dátumát, hogy mielőbb lefoglalhassátok.

Miért érdemesebb hivatásos esküvői fotóst fogadni, mint megkérni egy ismerőst vagy barátot?

Erre a kérdésre általában egy kissé szokatlan hasonlattal válaszolok. Legyen mondjuk Ödön az ismerősünk, akinek bizalmat szavazunk, hogy fotózza le az esküvőnket! De mi lenne, ha Ödönt más helyzetbe tesszük? Helyezzük Ödönt egy autóverseny első rajtkockájába! Innen indulna a saját autójával. Valószínűleg utolsóként érne célba, igaz, nagy valószínűséggel befejezné a versenyt, de nem nyerne. De miért is nem sikerült neki nyernie? Noha van jó autója, jól vezet, még rutinja is van, mégsincs mögötte a sokéves versenytapasztalat és technikai háttér, a versenyautó és annak magabiztos kezelése. A fotózáshoz visszatérve tehát, attól, hogy valaki lelkes amatőr, van egy jó fényképezőgépe, és szép képeket készít, még egyáltalán nem biztos, hogy helytáll egy esküvőn. Ami a profi fotós előnye, az évek tapasztalata, speciális oktatások/workshopok, megbízható felszerelése, tartalék gép és optika. Ezzel szemben egy amatőr fotós nincs felkészülve arra a rengeteg dologra, ami egy esküvőn történhet, sem techinkailag, sem pedig mentálisan.

_DSC8699-2

Hogyan válasszak a sok fotós közül?

Manapság a digitális kor nagyban megkönnyíti a választást, hiszen számtalan fotós munkáját össze tudjátok hasonlítani, és kiválasztani azt vagy azokat a fotósokat, akinek a képi világával leginkább azonosulni tudtok. A végleges döntés előtt érdemes személyesen találkozni a fotóssal/fotósokkal, hogy megismerhessétek, milyen a személyisége, mennyire tudtok vele együtt dolgozni, hogy megtaláljátok-e a közös szimpátiát. Ez nagyon fontos szempont, hisz a nagy napotokon folyamatosan ott lesz mellettetek, figyeli minden mozdulatotokat.

Mi az a jegyesfotózás/e-session?

 A jegyesfotózás lényegében nem más, mint egy próbafotózás, az esküvőt megelőzően. A jegyesfotózás alkalmával lehetőségünk adódik, hogy még jobban megismerjük egymást, és egy baráti kapcsolat alakuljon ki közöttünk, így sokkal könnyebben, gördülékenyebben menjen a fotózás, és feszengésektől mentes, vidám fényképek készüljenek. A fotózás alatt ismét átbeszéljük az esküvő napjának részleteit is, hogy esetleg történt-e valami változás.DSC_20150724_0053-2

Hol vállalsz fotózást?

Budapesten lakom, de szívesen utazom az ország bármely területére, vagy akár külföldre, hogy megörökítsem az esküvőtöket.

Mennyi időt igényel a kreatív fotózás?

Általában az esküvő napján nagyon kötött a menetrend. A kreatív fotózáshoz legalább 2 óra szükséges, hogy megteremthessük a nyugodt, bensőséges légkört. Amennyiben több helyszínen is szeretnétek képeket készíteni, úgy a helyszínek közötti utazással is kalkulálni kell.

Mi történik, ha esik az eső az esküvő napján?

Természetesen az időjárást sajnos nem lehet befolyásolni. De lehet, sőt érdemes is készülni arra, hogy rossz időjárás várható, hiszen hónapokkal előre képtelenség bármit is megjósolni. Esőidőre szoktam javasolni egy fedett B helyszín kiválasztását.

DSC_20150522_0017

Lehet-e az esküvő napjától eltérő napon a kreatív fotózás?

Természetesen igen, olykor még jobb is, mert nincs időnyomás, nyugodtan lehet fotózni.

Mennyi idő, amire a képeket megkapjuk?

A képek nagyjából 3-5 hét alatt készülnek el.

Milyen formában kapjuk kézhez az elkészült fotóinkat?

Az elkészült képeket felhő tárhelyről lehet letölteni, ez tartalmazza a leválogatott, utómunkázott minőségi képeket nagy felbontásban, hogy utólag bármikor tudjatok rendelni papírképet, illetve kis febontásban is, hogy könnyedén tudjátok átküldeni családtagoknak/barátoknak.

dsc_2936_s

Mennyi képet kapunk?

Nem szoktam limitet szabni a képek számának. Egy átlagos egész napos esküvőn körülbelül 2-3000 fényképet készítek, amelyből a leválogatott és utómunkával feldolgozott képek száma minimum 800-1000 db átadott fotó lesz.

Megkapjuk az összes képet?

Mindig a minőségre törekszem. Az összes kép átesik egy alap leválogatáson, hogy csakis technikailag jó képet kapjatok (ne legyen pl. életlen, bemozdult, pislogó, belesétáltak stb.). A munkám célja, hogy minőségi fotókat kapjatok, amelyekben életetek végéig örömötöket leljétek.

DSC_20150718_0114-3

Kérhetünk fotókönyvet?

Természetesn, sőt, javasolni is szoktam a pároknak, hogy kérjenek fotókönyvet.

Meddig tárolod a fotókat?

Nem törlöm a fotókat. Külön merevlemezeken tárolom az archív anyagokat, így garantálva, hogy akár évtizedekkel később is bármikor újra át tudom adni nektek az esküvői képeket, ha azok elvesznének vagy megsérülnének.